Curmatura (reloaded)

In weekend …am fost la munte…sau mai bine zis pe munte. Dupa cum v-am promis, va voi povesti ce a fost si cum a fost, plus cateva poze si filumete :d .
Ok…pe data de 7 dec  mi se pune pata..ca doar eram la munca si incep sa-mi fac planuri pt o iesire pe munte. Logic…in primele 2 zile se anunta vreo 10-12 oameni, ca pana la urma sa ramanem doar 3 (eu, Fane si Dumi-tru)
Joi intru in tura de noapte, ajung la munca echipat complet, rucsacul in spate, bocancii in picioare…toate bune si vrumoase. Ies din tura undeva in jur de ora 10 iar la 11 ajung la locur stabilit ca sa ma intalnesc cu baietii..ca deeeh am zis ca plecam cu masina… Facem plinul si drum intins pana in Zarnesti.  Pana acolo facem planuri de trasee, de loc de parcare pt masina…si alte bullshituri de gen :d.
Ajungem in Zarnesti undeva in jur de ora 16:00, punem bocancii in picioare, rucsacii in spate si o luam la pas. Tin sa mentionez ca nu dormisem deloc… abia asteptatm patul de la cabana sa ma intind “5 minute”.
Ajungem la intrarea pe traseu…dam cu banu si tragem lozul castigator… Pana in Curmatura prin Fantana Lu’ Botorog si Poiana Zanoagelor. Nu este greu traseul dar e scarbos…O ora, o ora juma’ urci de nebun…dupa care drumul e ceva gen…plimbare pe bulevard … Ok… Numai ca dupa maxim 15 minute de cand intram pe traseul marcat patesc ceva ce nu am patit niciodata pe munte…. cadere de calciu…. Eram un car de draci, pt ca nu am probleme de gen, si ii mai si tin in loc pe ceilalti. Ma rog in 15 minute imi revin si o iau la pas, hotarat sa ajung la cabana
Dupa o ora juma’ 2 ore…ajungem in poienita. Peisajul…mai mult decat superb . Clar…eu stiam traseul si ii anunt pe baieti… Gashca de aici pana la cabana…maxim 30-45 de minute, fara oprire.
Ajunsi la cabana, ne cazam, scoatem pileala din rucsacul meu (abia atunci am inteles eu de ce aveau oamenii atata grija de mine), si mergem sa mancam, si sa ne luam pastila shotul pt digestie. La ora 21:00 sforaiam deja.
Sambata dimineata ne trezim la ora 7 juma’ opt cel tarziu. Clar e rost de traseu . luam mancarea din camera, cafeluta de la cabana. Terminam de baut tigara si de fumat cafeaua…si o intindem spre tarseu 4 ore dus intors.
Traseul ales … super simplu si spectaculos de la Cabana Curmatura se urca pana la Blevedere, de unde se vede perfect Valea Crapaturii, dupa care se face stanga pana la grohotisul ce urca spre VF Piatra Craiului Mica… Uatafac, am zis ca daca tot e Dumi pt prima oara pe munte, macar sa stie si el ce a vazut .
Ajunsi la baza grohotisului Dumi ne tranteste o super faza… “AM RAU DE INALTIME DUDA” …  UATAFAC va dati seama ca am incercat sa il linistim… L-am incadrat intre mine si Fane, eu fiind cap de turma, stiind mai bine creasta mica decat o stiau ei. Cert este ca Dumi a facut creasta mica in 4 labe, sau lipit de stanci…dar a reusit.. mare om…mare caracter. ajungem inapoi la cabana, conform traseuluio, unde bem 100 de palinca uitand ca ne propuseseram inca un tarseu. Iar cum muntele si alcoolul nu se prea impaca, am amanat drumetia si ne-am pus pe baut sarbatorit .
Undeva in jur de 10, 11 noaptea eram deja prieteni cu toata lumea de la cabana, si ei cu noi… nu de alta dar si ei erau in aceasi stare ca si noi .
Dumi cand a vazut ce trebuie sa faca pt a ajunge in Varf.

Dor de munte…

M-am trezit la 7 dimineata…nu de alta dar trebuia sa plec la munca…atat eu cat si prietena mea. Eniuei, fac dusul de rigoare, ma imbrac, mananc ceva, si ies pe usa cu castile in urechi. Stupoare!! Prima piesa care incepe sa cante..este una de munte…folk. Pana am ajuns la munca numai piese folk … de munte logic . Brusc m-a cuprins o melancolie scarboasa, de care scap numaidecat. Problema este alta…pe langa melancolia scarboasa de care deja scapasem,  m-a cuprins si un dor nebun de munte.  Dor de a pleca de nebun, de a urca pe munte, de a ma catara pe stanci si pe pereti de stanca fie ea uda sau uscata, cu sau fara corzi, dor de a pleca cu 50 ron in buzunuar pana la dracun’n praznic, doar pt placerea de a merge pe carari de munte.
M-a cuprins un dor de cel mai frumos munte din Romania, PIATRA CRAIULUI, dor de cel mai greu munte din Romania, Fagaras. Dor de cel mai accesibil munte din Romania (Bucegi), chiar daca este plin de cocalari, manelari si inculti ce ar trebuii sa se arunce in gol(e doar o sugestie…la alegere puteti sava si spanzurati sau sa va oferiti hrana animalelor salbatice, pt alte detalii puteti accesa adresa www.spune-nu-cocalarilor-pe-munte.org )
Eniuei…chiar daca pe 26 noiembrie este sarbatoare Clubului Monten Excelsior…parca mai e o vesnicie pana atunci….
Varf Carpatin – Imnul Pietrei Craiului

O vacanta in Grecia, la indemana fiecaruia

Daca pana acum cativa ani, o vacanta in Grecia reprezenta un simbol al bunastarii financiare, astazi, aceasta este la indemana fiecaruia, nemaifiind necesar un buget foarte mare pentru a vizita una dintre perlele turismului global. In plus, aflata la o distanta de doar cateva ore de Romania, aceasta tara este accesibila nu doar din punctul de vedere al pretului, ci si al timpului.
Cu cat va veti rezerva vacanta in Grecia 2013 mai din timp, cu atat vei avea parte de costuri mai mici. De exemplu, daca veti rezerva locurile de cazare la un hotel inca de la inceputul anului, pentru perioada verii, o calatorie in minunatul oras antic, Atena, ajunge la un total care, de multe ori, este depasit de cel al vizitarii unor destinatii romanesti. Daca vreti sa va afceti o idee in ceea ce priveste preturile, o calatorie intre Bucuresti si Atena costa aproximativ 80 euro, tur –retur, in timp ce cazarea, aici, poate costa pana in 300 de euro, in functie de conditiile pe care le doriti.
Exista multe tipuri de activitati pe care le puteti face si care nu necesita nici un cost, dar si altele mai ieftine, prin care veti avea o experienta de neuitat, precum Yacht Week, daca va aflati in Grecia in perioada in care are loc acest eveniment, sau mai scumpe, precum practicarea sporturilor acvatice. In orice caz, ofertele de activitati turistice sunt foarte diversificate, astfel incat ele se potrivesc oricarui tip de buget si, chiar si cu ban putini, nu va puteti plictisi aici. Multe muzee din Grecia pot fi vizitate fara a fi nevoie de o taxa, iar frumusetea naturii va va permite sa faceti drumetii, desigur, fara a avea nevoie decat de o sticla de apa si un pachet de mancare, cu dumneavoastra.
In ceea ce priveste timpul, turistii in Grecia au la dispozitie mai multe variante de a calatori. In timp ce, cu autocarul, calatoria Bucuresti – Atena dureaza aproximativ doua zile, cu avionul, se ajunge la aceasta destinatie, in doar o ora si 40 de minute, fara a lua in calcul minutele pe care trebuie sa le petreceti in aeroport. Acesti timp fac din aceasta tara o alegere minunata pentru un city break, care, desi nu va va putea satisface pofta de a calatori, va va permite sa vizitati unele dintre cele mai importante obiective din aceasta tara.
Astfel, avand in vedere aceste costuri minime si timpul, nu este nici un motiv sa nu incercati sa va planificati o vacanta in Grecia, pentru cel mai apropiat concediu. Siturile arheologice, plajele grecesti si relaxarea locuitorilor va vor face sa uitati, intr-o clipa, de problemele de zi cu zi si va vor transporta intr-o lume magica si molipsitoare, pe care o veti admira cu un permanent zambet pe buze.

Despre politica

In orice tara,mirajul cariei politice atrage o larga si variata categorie de persoane,incepand cu patriotii sinceri care vor sa faca ceva folositor pentru neamul lor si terminand cu indivizii lipsiti de orice scrupule,insetati de putere sau dornici de imbogatire rapida.Pe noi ne intereseaza numai oamenii bine intentionati:).Nu putem sa nu observam faptul ca ,in Romania ,cariera politica incuba multe riscuri si neplaceri cum ar fi : renuntarea la viata personala,atragerea unor critici si calomnii sau pierderea linistii si intimitatii.Totul devine public.
Setea de afirmare sociala ,impulsul interior ,uneori tiranic as putea spune, de a iesi in evidenta,de a straluci cu orice pret este comun majoritatii adolescentilor si tinerilor.Ce nu fac unii dintre ei pentru a-si satisface aceasta sete,pentru a atrage atentia celor din jur asupra personalitatii lor in formare?Unii umbla in zdrente sau cu imbracamintea sfasiata,conform cerintelor modei ( “sa fim in trend”),altii isi schilodesc infatisarea cu tot felul de coafuri si tunsori ciudate,cei mai curajosi folosesc violenta in limbajsi comportare ,si lista poate continua.
Atmosfera din Romania postrevolutionista nu cred ca este tocmai incurajanta pentru persoanele hotarate sa se lanseze in cariera politica.Cel mai inzestrat si mai norocos politician de pe intreaga planeta nu poate rezolva complicatele probleme care framanta aceasta tara,in timpul pe care il fixeaza poporul satul de sacrificii si il cronometreaza executorii hotararii de la Malta.Orice lider al Romaniei consider ca ar trebui sa se simta fericit daca reuseste sa evite macar reinvierea stilului dictatorial de conducere,catre care il imping forte foarte variate si foarte puternice.Pare paradoxal,dar guvernantii recenti,o buna parte din opozitie si multi dintre strainii implicati in afacerile politice ale Romaniei actioneaza constant si inconstient pentru reabilitarea lui Ceausescu si a dictaturii.Inainte de a sari de pe scaun si a striga ca aceasta afirmatie este cel putin o exagerare, treceti-va prin fata ochilor filmul principalelor evenimente petrecute dupa 22 decembrie 1989.:) Nu va cer sa spuneti parerea la care veti ajunge.
Ce inseamna ,in definitiv,politica?Daca avem curiozitatea sa rasfoim un dictionar sau sa dam un search pe dexonline.ro ,vom afla ca acest cuvant deriva de la latinescul “policitatio” care inseamna a promite.Sa se rezume,oare,politica la simplul fapt de a promite?Daca ar fi asa,probabil fiecare dintre noi ar putea sa devina un mare politician,Din pacate,cam prea multe persoane gandesc atat de simplu,se lanseaza in ceaa ce cred ei ca inseamna politica si lubura grav bunul mers al intregii societati.
Adevarul este ca nu orice persoana poate deveni lider politic,fie si macar d evaloare medie.Aceasta activitate in fond,politica, impune existenta unei minime vocatii,o solida cultura politica,juridica,economica,psihologica,si nu in ultimul rand, a unei bogate experiente de viata.
Unul dintre preferatii mei autori psihologi,Pavel Corut ,relateaza cum ca cel mai potrivit tip temperamental pentru un lider politic este tipul sangvin(puternic,echilibrat,excitabil).”Activ ,energic,echilibrat in gandire si actiune,ponderant,sociabil,adaptabil la situatiinoi,optimist,sentimental in limite rationale,stapan pe sine,deschis la dialog,ferm,stabil in pareri si decizii,capabil de a sesiza si accepta solutiile noi propuse de altii,rapid in reactii si decizii,sangvinicul ne poate ferici pe toti cei condusi,daca il gasim.”
Este de stiut faptul ca politica este tocmai o meserie foarte grea.Cel care nu stie s pretuiasca cel mai important dar omenesc,viata,nu are ce cauta la tribuna!Cel care nu stie ce inseamna durerea si necazul pur omenesc,sa mearga si sa le invete,inainte de a cuteza sa spere!Cel care nu are habar de drept ,morala,religie,sociologie si psihologie sa stea o clipa si sa stea sa se intrebedaca va conduce tractoare sau oameni! …”Politica este o meserie grea,nu un cuptor de placinte calde.”
Electoratul nu este format din copii,ci din oameni maturi,cu personalitati osificate,cu idei,conceptii si pareri formate,bine implantate in subconstient.Daca le vom arunca in fata un simplu “nu aveti dreptate” ,i-am pierdut definitiv si un lider fara condusi nu este un lider.Insa ,mergand si in extrema cealalta, daca acceptam ideile lor,ajungem la balamuc,deoarece ,in loc de programul nostru politic,vom ajunge la o colectie diferita de idei contradictorii.Cea mai potrivita cale in politica se spune ca este cea a pasilor marunti.Ca atare,parerea mea este ca electoratul trebuie adus catre axa medie ,treptat,prin “masuri ofensive” si “retrageri”,prin lamurire si compromisuri minime.
In zilele noastre,in care noi descoperiri ale stiintei vin sa ne demonstreze ca foarte multe lucruri de care eram absolut siguri nu stau deloc asa cum invatasem noi,si nu ma refer numai la stiintele politice,omul de rand simta nevoia acuta de certitudine.de ceva solid si sigur,pe care sa-si sprijine sperantele,visurile,planurile de viitor.Suntem satui de teorie si gogosi politice,vrem sa auzim lucruri plactice,legate de viata si intereselor noastre , a oamenilor.
Pana cand problemele acestei tari nu se clarifica, Romania continua sa ramana o corabie impotmolita,incapabila sa navigheza catre un tarm mai ospitalier,roasa de sobolanii din interior,atacat concentric si sistematic de rechinii din afara! Folositi numai adevarul si veti invinge! Noi, tinerii si adolescentii in primul rand, putem face ceva , putem schimba ceva in tara aceasta , putem sa ajutam la urcarea ei pe scara valorilor evolutive ! Impreuna ,prin implicarea fiecaruia , putem ajunge la cele mai inalte piscuri , putem fi intr-adevar asa cum ne dorim si este corespunzator legilor vietii omenesti!

Real love…or not?

Am observat ca toata lumea e ceva in genu: “da,e bn sa faci dragoste,sexul e mai mult un ’sport’!!” Ei bine, ma intrebam care e diferenta dintre cele 2 “chestiuni” atunci cand nu existra iubire. Oare nu inseamna acelasi lucru? Ce conteaza faptul ca tu faci “dragoste” atunci cand nu simti nimic fata de cel de langa tine decat o atractie pur animalica ce te face sa iti “dezvalui” instinctele pe care le ai? Oare a face dragoste nu inseamna ceva mai profund?
Inseamna a iubi persoana de langa tine mai presus de tine, de a o pune pe ea inaintea tuturor. Si a iubi pe cineva nu vine asa, cu una cu doua, puate lua ani de zile pana sa iubesti cu adevarat.
Sa zicem ca azi am vazut un tip. Moama,ce bine arata!Ok,m-am idragostit!Ne intalnim, atractia e reciproca, si intr-o saptamana amandoi zicem  ca ne iubim la nebunie,ca am merge pana la capatul universului si inapoi pt persoana pe care o “iubim”. Incetul cu incetul relatia devine mai serioasa, si se ajunge la a face “dragoste”(cea dupa care toata lumea tanjeste).Dupa 2-3 luni se intampla aceeasi scena. Un alt “tip” super imi da tarcoale. Gata,i-ar m-am indragostit.Acum unde a disparut acea iubire pe care o simteam pentru primul tip?
Uneori uitam cat de superficial putem fi cateodata,cat de repete confundam iubitea cu o simpla atractie.
Asa ca nu va grabiti, nimeni nu se asteapta sa iubiti atat de repede. Chiar dureaza. V-ati intrebat ce ati face daca persoana pe care o iubiti atat de mult ar avea SIDA,HIV, hepatita, o boala incurabila? Oare nu le-ati spune “La revedere, relatia asta nu va merge niciodata!”?
Am incheiat postul asta, sper sa nu credeti ca sunt “invechita”. Doar ca eu cred ca e mai bine sa fii sigur ca ceea ce simti este intr-adevar iubire, inainte de a face ceva de care poate iti va parea rau.