Versatilitatea posturilor de radio

Una dintre cele mai interesante evolutii in mass-media de inalta tehnologie este aparitia posturilor de radio care sunt emise de persoane fizice. Oricine isi poate face acum propriile webcast-uri sau podcast-uri, tot ceea ce o persoana are nevoie fiind un program relativ modern de inregistrare a sunetului, un calculator, si, desigur, statia cu frecventa aleasa a postului sau de radio.

Statiile de comunicatii majore detin cea mai mare parte a posturilor de radio, atat online, cat si in eter, dar frumusetea tehnologiilor moderne este ca acestea ofera tuturor o sansa. Printre optiunile oferite de ultimele descoperiri in domeniu, statiile radio cu emisie locala reprezinta o posibilitate, atat pentru emitatori, cat si pentru ascultatori, de a se delecta cu propriul gen de muzica. O caracteristica impresionanta a posturilor de radio este capacitatea de a permite ascultatorilor sai sa receptioneze emisia la orice ora si din orice zona a oraselor, chiar si in afara acestora, atunci cand fac deplasari in alte regiuni. Din fericire, multe persoane specializate folosesc un live streaming pentru statiile lor radio, versiunile moderne nemaiavand nevoie de prezenta fizica permanenta a celor care trebuie sa se ocupe de emisie.

Pentru mai multe detalii si aparate folosite in mod curent, o sursa excelenta de informare este un forum statii radio, precum www.cbmania.ro, unde pasionatii isi pot impartasi unii altora impresiile si experientele avute pe parcursul utilizarii tehnologiilor respective. Astfel, nu numai veteranii isi pot largi bagajul de cunostinte, dar si cei care incep acum vor avea o idee despre ceea ce este nevoie sa faca si ce aparate se pot achizitiona. Acest lucru este de mare ajutor pentru iubitorii de muzica, si nu numai, care acum pot asculta toate programele lor preferate de oriunde din intreaga tara, nimic neputand depasi placerea de a savura melodiile sau show-urile radio.

Lucruri si idei imposibile transformate in realitate cu ajutorul stiintei

„Ascunderea” lucrurilor din calea timpului. Dupa ce au descoperit cum sa fim invizibili cand vrem, cercetatorii si-au propus sa vada cum pot face sa ascunda lucrurile din calea celui mai de temut inamic al omenirii: timpul. Cercetatorii de la Universitatea Cornell deja au reusit acest lucru si au facut un device care sparge un flux de lumina in doua componente, le transporta printr-un mediu, si le reface in fluxul de lumina initial cu ajutorul unor lentile temporale, fara nici un fel de date cu privire la ce s-a intamplat in perioada respectiva.

Lentilele incetinesc partea mai rapida din raza de lumina si o fac mai rapida pe cea mai inceata, rezultand un vacuum temporal care pur si simplu ascunde evenimentele in timpul transmisiei. Unde aveam o unda combinata plina de interferente, acest device trece peste tot ce se poate intampla pana la regrupare si ascunde absolut tot intre punctul A si punctul B de timpul insusi. Desi dureaza foarte putin „ascunderea” poate fi extinsa in viitor. Aplicatia cea mai utila pentru aceasta descoperire ar fi in campul transferului sigur, cu o criptare complexa, de date. Obiecte care fac doua lucruri simultan. Exista o sumedenie de teorii despre cum particulele cuantice fac imposibilul, dar niste oameni de stiinta din Santa Barbara au reusit sa puna la punct o masinarie cuantica care face asemenea lucruri chiar in fata ochilor nostri. Cercetatorii au racit o bucatica de metal la cea mai joasa temperatura posibila. Cand au introdus-o intr-un circuit cuantic si i-au atribuit un rol de coarda, au descoperit ca piesa s-a miscat si nu s-a miscat in acelasi timp, ceea ce era posibil doar in teorie pana atunci. Transpus intr-o realitate putin mai realista, inchipuiti-va ca un barbat sta comod acasa in fotoliu si bea o bere si in acelasi timp se plimba prin toata Europa si bea 10 tipuri diferite de bere…

Descoperirea e o revolutie in stiinta, pentru ca mecanica cuantica poate oferi mijloacele de implinire a multor vise ale omenirii. Revista Science a numit-o cel mai important avans al stiintei in 2010. Din pacate, pe moment nu exista o cale de replicare a efectelor experimentului la o scara mai mare. Experimentul demonstreaza totusi ca stiinta cuantica functioneaza si poate, doar poate, a fi in doua locuri in acelasi timp si saltul intre universuri este o realitate nu prea indepartata pe care oamenii o vor vedea pusa in practica.

Disney pentru toata lumea

Nu trebuie sa ratezi parada Disney, daca ajungi la Disneyland Paris, parada care are loc in fiecare zi la orele 17 si, cu siguranta, oricat ai fi de obosit, spectacolul Disney Dreams!, care are loc in fiecare seara, la inchiderea parcului – trebuie si el vazut, mai ales pentru ca el contine o explozia de culoare, artificii, lasere si muzica in care defileaza unele dintre cele mai indragite personaje Disney, intr-o poveste special creata atat pentru cei mici cat si pentru cei mari.

Disneyland s-a dovedit a fi in ultimul timp o atractie turistica importanta a Frantei, nu numai pentru cei mic cat si pentru cei mari. Cine spune ca nu poti merge si tu ca si adult, in mega parcul de distractie Disney, unde poti sa vezi personajele preferate ale copilariei tale, printesele si printii, cavalerii si domnitele care ti-au infrumusetat si tie copilaria?! Daca pleci insa din Romania vei avea o problema legata de transport ca sa ajungi in parc deoarece nu este tocmai comod sa o iei pe jos si in niciun caz recomandabil si e posibil sa iesi prea scump daca te lasi la mana destinului. De la aeroport pana la Disney ai multe variante de mijloc de transport insa ideal ar fi sa ai ceva stabilit din timp, cu o firma specializata care te va duce exact unde trebuie. Inainte de toate confortul si siguranta trebuie sa fie pe primul loc, atunci cand vine vorba de o calatorie.

Prin urmare fie ca te duci la Disney, fie ca ai nevoie de transfer Disney Beauvais, deci catre aeroport, pentru intoarcere, trebuie sa stii toate variantele pentru a o alege pe cea mai buna. Iar acum ai la dispozitie firme specializate de transport care te ajuta sa ajungi cu bani putini la destinatie, in confort, in siguranta, fara riscul de a te pierde sau de a te trezi in situatii bizare.

Cele mai tari instincte „naturale” si reflexe umane

Cascatul. Cascatul este un reflex uman natural ce consta in inhalarea unei mari cantitati de aer si „aruncarea” ei in afara cavitatii bucale si nazale. Este asociat cu stresul, oboseala, plictiseala. Foarte ciudat, acest reflex se „ia”, multi oameni cascand daca aud pe altul cascand, il vad cascand sau vorbesc la telefon si cineva la capatul firului casca.

O explicatie a cascatului este acumulare de dioxid de carbon in sange si nevoia de oxigenare-pe de alta parte, alte studii au demonstrat ca acest cascat scade oxigenul existent in corp. Mai mult, potrivit altor cercetatori, cascatul e foarte bun pentru reglarea temperaturii creierului-poate creste sau scadea presiunea sangelui la nivel cranian, mai ales atunci cand ne ridicam de la orizontala. La animale, cascatul si contagiunea lui poate determina mentinerea unei stari de alerta continua pentru a preveni atacurile dusmanilor. Tot cascatul e bun si pentru intinderea muschilor si relaxarea lor sau poate fi un fel de sistem de aparare a teritoriului-corpul devine mai mare, gura se deschide, iar la animale poti vedea foarte bine dintii si iti poti da seama cat de periculos poate fi atacul lor. Reflexul vestibulo-ocular. V-ati intrebat vreodata cum de ne putem intoarce capul de la stanga la dreapta si sa ne putem concentra pe imagini vizuale aflate chiar si la cativa metri distanta? VOR este raspunsul. Reflexul vestibulo-ocular este un reflex natural care ne ajuta sa avem imagini stabile formate pe retina-se produce o miscare rapida a ochiului in directia opusa miscarii capului, aducand cu senzorul de la aparatele foto si de la camerele digitale pentru prevenirea miscarii imaginii in timpul fotografierii sau filmarii. Prezenta VOR este vitala de vreme ce oamenii fac tot timpul miscari scurte ale capului-cei care nu au acest reflex bine pus la punct nu pot citi pentru ca atunci cand miscarile capului exista imaginea se „blureaza”. VOR functioneaza si in intuneric dar si atunci cand ochii sunt inchisi-este unul dintre cele mai rapide reflexe ale corpului uman. Doctorii testeaza acest reflex prin reflexul caloric-injecteaza apar rece sau calda sau aer in ureche, care genereaza imediat reflexul vestibulo-ocular-un cerebel sanatos asigura functionarea optima a acestui reflex. De asemenea, nu trebuie sa bem la volan pentru ca etanolul, alcoolul nu permite acestui reflex sa aiba loc, de unde si scaderea vederii optime. Reflexul de scufundare, prezent la mamifere. Le permite oamenilor sa stea sub apa timp indelungat.

Acest reflex este indus atunci cand apa rece atinge fata. Inima bate mai incet, sangele e pompat mai ales spre extremitati, iar la adancimi mari corpul permite lichidului sa umple plamanii si pieptul pentru a preveni „strivirea” organelor sub presiunea uriasa exercitata de apa. Gratie acestui reflex, oamenii pot supravietui mult mai mult timp in apa rece fara oxigen decat pe uscat sau in apa fierbinte. Pe masura ce imbatranim, reflexul e din ce in ce mai prost-copiii au cel mai dezvoltat reflex de acest fel. Delfinii si balenele au reflexul foarte puternic, pentru ca-si petrec foarte mult timp in si sub apa. Se spune si ca stramosii nostri au incercat sa se adapteze vietii subacvatice, preconizand fenomene periculoase care ar fi adus schimbari climatice severe…