Audit energetic pentru proprietatile de vanzare

Europa a impus de cativa ani statelor membre sa puna la punct un sistem de certificare energetica a cladirilor. Este vorba despre evaluarea performantei energetice a cladirilor sau apartamentelor in conditii de utilizare si climaterice standard. Performanta energetica a cladirilor se refera la exigentele tehnice care garanteaza un consum energetic scazut: nivelul de izolatie termica, performanta instalatiei de incalzire, ventilatia, energia solara.

Scopul este acela de a permite viitorului cumparator al unui imobil sa compare performantele energetice ale proprietatilor pe care le vede in procesul de cautare a unei locuinte. Performanta energetica se stabileste in urma unui audit energetic, ce va indica daca o casa este sau nu economica in ceea ce priveste consumul de energie. Este o informatie esentiala pentru cumparatorii de apartamente sau case, pentru ca permite acestora sa afle care vor fi costurile energetice ale proprietatii, si cat de mult va costa intretinerea sa pe viitor. Din 2013 certificatul energetic este obligatoriu si in Romania, nu numai pentru achizitiile prin credite bancare, ci si pentru achizitiile cu plata cash, tinand cont de drepturile viitorului proprietar de a fi informat cat mai corect cu privire la proprietatea pe care o cumpara. Mai mult decat atat, potrivit reglementarilor in vigoare la nivel european, vanzatorul trebuie sa mentioneze in anuntul de vanzare a imobilului nivelul de performanta energetica, pentru ca viitorul proprietar trebuie sa ia cunostinta de acest aspect inainte de semnarea propriu zisa a actelor de vanzare cumparare.

Pe de alta parte, daca este vorba despre un imobil care se achizitioneaza cu credit ipotecar, auditul energetic este obligatoriu si se ataseaza la dosarul de credit, fiind un factor important de decizie. Bancile din Romania nu acorda credite ipotecare sau prin programul Prima Casa decat pentru proprietati din clasa energetica A, B sau C. Certificatul de performanta energetica este de asemenea obligatoriu si pentru contractele de inchiriere a proprietatilor.

Creierele persoanelor singuratice functioneaza diferit

O cercetare facuta de Universitatea din Chicago a pus accentul pe oamenii care au raspuns unui chestionar si au fost identificati ca fiind izolati si singuratici. Cand li s-au aratat poze ale altor oameni care se bucurau, faceau ceva dragut, a fost mai putina activitate in creier, in zona in care apar reactii la recompense si la placere. Oamenii de stiinta nu au putut sti sigur daca lipsa de activitate din creier ducea la sentimente de singuratate sau daca izolarea sociala prelungita a conditionat creierul sa raspunda in asa maniera incat sa aiba loc cresterea gradului de izolare.

Cum multi oameni au inceput sa aiba familii nu atat de numerose, numarul celor care vor creste in singuratate va creste semnificativ. Stiind cum functioneaza creierul uman putem sa ii ajutam mai bine pe cei care sufera de singuratate cronica. Singuratatea pare sa afecteze si modul in care corpul uman proceseaza si reactioneaza la temperaturi mari. Un studiu al Universitatii din Toronto a descoperit ca, atunci cand participantii au fost rugati sa isi aminteasca de o situatie in care au fost izolati de un grup social, temperatura raportata de fiecare in camera a scazut drastic, desi nu era nici mai cald, nici mai rece acolo. Intr-o alta varianta a experimentului, in timpul unui joc de-a prinselea, unii membri erau exclusi din diverse motive.

Cei care au fost exclusi s-au orientat mai degraba catre bauturi calde dupa terminarea jocului. Asta dovedeste ca bem un ceai cald sau o ciocolata calda si atunci cand resimtim un frig naprasnic din cauza izolarii. Aceste legaturi ciudate se formeaza in noi in perioada copilariei, atunci cand bebelusii asociaza caldura cu interactiunea sociala.

Ai grija de parul tau in mod natural cu masca naturala pentru par cu ulei de cocos

Parul si pielea ta merita o atentie deosebita, mai ales ca sunt expuse zilnic la factori externi care le pot deteriora. Plin de substante nutritive pentru piele si par, uleiul de cocos poate face minuni indiferent ca e folosit pe post de masca naturala sau in stare pura, fara a fi combinat cu alte uleiuri. Uleiul de cocos are avantajul ca este 100% natural, se poate utiliza foarte simplu, nu are efecte adverse, hraneste parul si pielea in profunzime si le mentine sanatatea timp indelungat.

Pentru par, uleiul de cocos este folosit de cele mai multe ori sub forma de masca naturala, reparand firele deteriorate si redand stralucirea de alta data. Parul ramane matasos, matreata dispare, iar cresterea sa este mai rapida. Acest ulei poate face minuni mai ales pentru parul deteriorat, care nu are un aspect sanatos, dar si pentru scalpul prea gras sau cu probleme. Folosit pe piele, uleiul de cocos previne aparatia ridurilor, hidrateaza si catifeleaza pielea, ii reda elasticitatea. Revenind la masca de par, puteti gasi pe uleidepar.ro cea mai buna sursa de ulei de cocos 100% natural, cu 50% reducere. De regula, pentru obtinerea unei masti de par perfecte, uleiul se aplica pe par cu jumatate de ora inainte de a fi spalat, dupa care se maseaza si se intinde de la radacina spre varfuri. La final se spala bine cu sampon. Pentru cine suporta, uleiul poate fi lasat si peste noapte pe par, pentru efecte mai puternice. Calitatile uleiului de cocos sunt date de acidul lauric, care previne aparitia ridurilor, de acidul stearic, ideal pentru pielea uscata. Acidul stearic ne poate feri de iritatii si mancarime la nivelul pielii, mentine elasticitatea pielii si o hidrateaza.

Alaturi de cele doua tipuri de acid uleiul de cocos mai contine si vitamine, E, C si B, precum si calciu sau acid caprilic, cu proprietati antibacteriene si antivirale.

Gesturile mici

Traim intr-o lume grabita, aflata pe fast foward, intr-o lume in care oamenii au uitat sa se opreasca in loc si sa priveasca in jur, sa admire ceea ce ii inconjoara. Traim intr-o lume in care oamenii au uitat sa se priveasca in ochi, sa mearga mai lent, sa rada mai tare, sa vorbeasca mai putin si sa asculte mai mult. Au uitat sa empatizeze, au uitat de importanta gesturilor mici, a gesturilor facute din suflet. Poate ca isi mai amintesc uneori, cand constiinta ii apasa, de importanta unor cuvinte spuse la momentul potrivit, de importanta unei flori daruite unei persoane a carei stare de spirit nu a fost una tocmai buna. Gesturile mici construiesc lucruri marete. Nimic nu s-a construit peste noapte, nimic nu a fost realizat deodata, din neant. Dar noi, gresim atunci cand uitam sa privim inauntrul nostru, pentru ca suntem atenti, de multe ori, doar la ceea ce reflecta oglinda, la aparenta, la ambalaj. Dar daca ai privi dincolo de ambalaj ai fi fericit cu ceea ce esti? Ai fi mandru de omul ce ai devenit sau ai pleca capul? Suntem aici cu totii, sa ne facem vietile frumoase, sa le traim frumos, cu un scop. Asa ca, deschide ochi incet, dimineata, nu sari ca ars din pat, savureaza o cana cu ceai in tihna, deschide fereastra si bucura-te de razele soarelui, nu lua ziua de astazi ca si cum ti se cuvine, nu lua nimic din ceea ce primesti in momentul asta, ca si cum ti se cuvine . Da un telefon unei persoane pe care nu ai mai auzit-o de mult doar pentru a-i arata ca iti pasa, fa pe cineva sa zambeasca, daruieste ceva unui om sarman, fii tu schimbarea pe care o vrei in lume. Nu uita, orice schimbare majora porneste de la un moment, de la un gest mic, facut din inima, asa ca, fa tot ceea ce faci cu sufletul deschis.