Blocuri noi versus blocuri vechi in Bucuresti

Incepand cu data de 1 ianuarie 2011 Certificatul Energetic este unul dintre actele absolut necesare pentru achizitionarea unui imobil. Cu atat mai mult daca respectiva locuinta este achizitionata prin credit bancar, fie el ipotecar fie un credit in cadrul Programului Prima Casa. Eligibile pentru un credit sunt locuintele din clasa energetica A, B, C, celelalte fiind considerate prea putin eficiente din punct de vedere energtic, astfel incat sa reprezinte o garantie de calitate pentru o banca sau o optiune buna pentru un client care cumpara cu cash.

Performanta energetica a unei cladiri sau a unui bloc - stiut fiind ca in Bucuresti cele mai multe locuinte vandute sunt cele din blocuri mai vechi sau mai noi – este stabilita prin eliberarea unui certificat energetic Bucuresti. Cele mai eficiente din punct de vedere energetic sunt apartamentele din blocuri noi, construite fie in plin centru al Bucurestiului sau in cartiere, fie in zonele de periferie, insa toate cu materiale noi si performante dar si respectand norme esentiale pentru ca respectiva locuinta sa atinga un grad maxim de eficienta energetica. Acest tip de apartamente in blocuri noi se incadreaza invariabil in clasa energetica A, ceea ce inseamna ca pe viitor vor fi foarte economice din punct de vedere al costurilor de intretinere. Exista si apartamente care se incadreaza in clasa energetica B, insa si acelea sunt o achizitie safe, atat pentru banci cat si pentru clienti care platesc numerar, nu prin credit. Apartamentele din blocurile vechi din Capitala se incadreaza in general in clase energetice intre A si D. Cele mai cautate sunt, in acest sens, blocurile „vechi” dar mai nou ridicate, eventual cele ridicate in perioada 1989-1995, insa o optiune si mai buna sunt blocurile reabilitate termic.

Desi mai vechi, locuintele din aceste blocuri se incadreaza dupa anvelopare in clasele energetice A sau B, adica sunt eligibile pentru programele de creditare. Blocurile vechi care nu au fost reabilitate se incadreaza in clasele energetice C sau D, prima fiind in principiu mai greu eligibila, iar cea de-a doua iesind total din discutie pentru programele de creditare ale bancilor si ale statului.