Una dintre cele mai comune afectiuni ale zonei gatului este amigdalita. Amigdalita presupune o infectare a amigdalelor pe fondul existentei unor virusi sau unor anumite tipuri de bacterii. Din momentul infectarii amigdalitele nu mai pot ajuta sistemul imunitar sa ne protejeze de infectii. Infectia de la amigdalite se manifesta destul de simplu, sunt inflamate, inrosite, au uneori invelisuri albe sau galbene.
Durerile in gat apar si ele imediat dupa instalarea infectiei, insotite fiind de febra si de probleme la inghitire. Durerile de cap, nasul infundat si durerile de burta sunt alte simptome pe care nu ar trebui sa le ignoram. Cei mai afectati de aceasta afectiune sunt copiii cu varste intre 5 si 15 ani, infectia e foarte usor de transmis in comunitati, pe cale aeriena sau chiar prin saliva expulzata cand apare tusea, prin stranut, prin simpla vorbire. Daca imunitatea este buna si tratamentul este cel adecvat o amigdalita trebuie sa dispara in cel mult zece zile de la inceperea tratamentelor. Pacientii cu amigdalite nu mai sunt contagiosi dupa prima zi de tratament, tratamentele generale cu antibiotice si cu antialgice sunt recomandate pentru o ameliorare a simptomatologiei. In functie de natura amigdalitelor, virale, bacteriene si de gravitatea lor se pot administra diverse tipuri de medicamente, iar daca afectiunea continua sa nu cedeze la tratament se poate interveni si chirurgical, excizia amigdalitelor fiind atunci o necesitate.
Amigdalitele se vindeca de la sine oricum dupa o anumita perioada, tratamentele nu ar trebui sa fie de lunga durata si ar trebui sa urmareasca doar o ameliorare a simptomelor prezente. In general nu vorbim de o afectiune periculoasa, infectarea amigdalitelor poate sa apara indiferent de sezon, mai ales daca exista o predispozitie la o reinfectare a acestora. Prevenirea amigdalitelor este destul de dificila daca micutii ajung in comunitati unde sunt si alti copii bolnavi. Regulile de baza de igiena sunt suficiente pentru prevenire, insa contagiozitatea afectiunii este destul de mare, asa ca prevenirea totala nu e posibila.