Turcia in cateva cuvinte

Despre Turcia ca tara putem vorbi in doar cateva cuvinte, insa despre frumusetea ei, avem nevoie de pagini intregi. Cine nu-si doreste sa petreaca zile fierbinti pe meleagurile frumos colorate ale Turciei si cine nu-mi doreste sa se lase amagit de aromele sale in preajma apusurilor toride de vara?

Turcia este o republica democrata seculara, unitara, constitutionala, care are o mare mostenire culturala si o istorie extrem de veche. Turcia a devenit tot mai mult integrata prin apartenenta vestica in organizatii ca Consiliul Europei, NATO, OECD, OSCE si economiile majore G-20. Turcia a inceput negocierile complete cu UE in 2005, a fost un membru asociat al Comunitatii Economice Europeene inca din anul 1963 si a atins acordul uniunii vamale in 1995. Turcia, de asemenea, a promovat relatiile culturale, politice, economice si industriale cu lumea de Est, in particular cu Orientul Mijlociu si cu statele turcice ale Asiei Centrale, prin apartenenta in organizatii ca islamic Conference and Economic Cooperation Organization.

Avand in vedere asezarea strategica, economia dezvoltata si armata modernizata, Turcia este clasificata ca o putere regionala de oamenii politici si economistii mondiali. Turcia este un membru fondator al Natiunilor Unite (1945), OECD (1961), OiC (1969), OSCE (1973), ECO (1985), BSEC (1992) si al economiilor mari G-20 (1999). Pe 27 octombrie 2008, Turcia a fost aleasa ca membru nepermanent al Consiliului Securitatii Natiunilor Unite. Turcia este un membru eficient al consiliului de la inceputul lui 1 ianuarie 2009. Turcia a fost in prealabil membru al Consiliului Securitatii U.N in 1951-1952, 1954-1955 si 1961. Un alt aspect definitor al relatiilor straine ale Turciei au fost legaturile sale cu SUA.

Bazat pe amenintarile comune reprezentate de Uniunea Sovietica, Turcia s-a alaturat la NATO in 1952, asigurandu-si stranse relatii bilaterale cu Washington pe tot razboiul Rece. in mediul de dupa razboiul Rece, importanta geostrategica a Turciei s-a reorientat in apropierea Orientului Mijlociu, Caucaz si Balcani.