Audit energetic pentru proprietatile de vanzare

Europa a impus de cativa ani statelor membre sa puna la punct un sistem de certificare energetica a cladirilor. Este vorba despre evaluarea performantei energetice a cladirilor sau apartamentelor in conditii de utilizare si climaterice standard. Performanta energetica a cladirilor se refera la exigentele tehnice care garanteaza un consum energetic scazut: nivelul de izolatie termica, performanta instalatiei de incalzire, ventilatia, energia solara.

Scopul este acela de a permite viitorului cumparator al unui imobil sa compare performantele energetice ale proprietatilor pe care le vede in procesul de cautare a unei locuinte. Performanta energetica se stabileste in urma unui audit energetic, ce va indica daca o casa este sau nu economica in ceea ce priveste consumul de energie. Este o informatie esentiala pentru cumparatorii de apartamente sau case, pentru ca permite acestora sa afle care vor fi costurile energetice ale proprietatii, si cat de mult va costa intretinerea sa pe viitor. Din 2013 certificatul energetic este obligatoriu si in Romania, nu numai pentru achizitiile prin credite bancare, ci si pentru achizitiile cu plata cash, tinand cont de drepturile viitorului proprietar de a fi informat cat mai corect cu privire la proprietatea pe care o cumpara. Mai mult decat atat, potrivit reglementarilor in vigoare la nivel european, vanzatorul trebuie sa mentioneze in anuntul de vanzare a imobilului nivelul de performanta energetica, pentru ca viitorul proprietar trebuie sa ia cunostinta de acest aspect inainte de semnarea propriu zisa a actelor de vanzare cumparare.

Pe de alta parte, daca este vorba despre un imobil care se achizitioneaza cu credit ipotecar, auditul energetic este obligatoriu si se ataseaza la dosarul de credit, fiind un factor important de decizie. Bancile din Romania nu acorda credite ipotecare sau prin programul Prima Casa decat pentru proprietati din clasa energetica A, B sau C. Certificatul de performanta energetica este de asemenea obligatoriu si pentru contractele de inchiriere a proprietatilor.