Dupa cum am putut observa in lectiile de anatomie si pe propriul corp, privindu-ne in oglinda, coloana vertebrala umana nu e perfect dreapta. Nici nu ar avea cum, asta ar insemna sa fim complet imobili. Anumite segmente ale coloanei sunt usor curbate anterior, zonele lombara si cervicala, curburile sunt convexe anterioare si concave posterioase. Denumim aceasta deviatie naturala deviatie lordotica. Se intampla de multe ori, din cauza pozitiilor incorecte ca alte segmente din coloana sa capete aceste curburi, curburuile sunt in plan sagital si au convexitatea anterioara. Practic curburile pe care deja le avem se accentueaza foarte mult.
In acel moment ne confruntam cu lordoza. Ne dam seama usor de prezenta afectiunii prin observarea abdomenului, care e proeminent, membrele inferioare par intinse din genunchi, bazinul are este adus destul de puternic spre interior. Adesea vedem simptomele lordozei la gimnasti, la femeile gravide, la inotatoare, la cei foarte grasi. Si femeile care poarta tocuri prea inalte tind sa se trezeasca cu lordoza, trunchiul e inclinat inapoi pentru a compensa dezechilibrul spre inainte. Cauzele concrete ale lordozelor sunt cunoscute, statul prea mult in picioare cu verticalitate perfecta, scurtarea musculaturii spinale, sedentarismul. Se mai adauga si cifoza, osteoporoza sau spondiolistoza. Ne mai putem trezi cu lordoze cand avem entorse multe, leziuni la spate, deficiente de calciu grave, avitaminoze, mase musculare reduse.
Si varsta e un factor de risc, sunt mai afectati cei care au trecut de prima tinerete, in cazurile mai grave lordoza lombara da senzatia de spate in sa, pieptul e mult proiectat inainte, fesele sunt foarte proeminente. Durerile sunt destul de mari cand apar lordoze, nu ne mai putem misca la fel de usor.
Fiind o afectiune localizata la nivelul coloanei vertebrale, lordoza este tratabila prin masaj terapeutic, terapie japoneza pentru indreptarea coxalelor, kinetoterapie. In cazurile grave se recomanda operatii, fizioterapie, folosirea de bandaje speciale.