An de an, bacalaureatul scoate la iveala perle ale liceenilor, dar si ale profesorilor, ale caror gafe in procesul de corectura intrec orice scenariu imaginat. Elevii nu mai sunt asa de interesati de cel mai important examen din viata lor de adolescenti, profesorii nu mai sunt motivati din cauza platii prea mici per lucrare corectata. Din seria de evenimente Cugir pe care nu ai cum sa le treci cu vederea face parte si o greseala de corectare a unei lucrari la proba de matematica a unei eleve din Cugir.
La afisarea rezultatelor examenului de Bacalaureat, fata a constatat cu stupoare ca la proba la care spera sa ia nota cea mai mare, matematica, unde stapanea perfect notiunile, a picat cu brio, luand nota 1. Revoltata, liceeanca nu a stat pe ganduri si a facut sesizare si a cerut sa i se reevalueze lucrarea. Seful inspectoratului scolar nu a stat pe ganduri si a apelat la expertiza membrilor comisiilor nationala si judeteana, cei care se ocupa de Evenimente Cugir. Greseala apartine, dupa cum au constatat cei care au reevaluat lucrarea, exclusiv profesorilor corectori din comisia de corectare din judetul Alba. Contestatia nu a mai fost depusa, astfel ca fata a primit nota 10 si nu 1, lucrarea sa fiind perfecta. Media finala a elevei care a trecut prin aceasta experienta traumatizanta a fost 9.11, rata de promovabilitatea in zona Alba fiind de 74.24%, mai mare decat cea de anul trecut.
Astfel de evenimente Cugir se intampla tot mai des in ultimii ani din cauza presiunii puse pe corectori si unor aprecieri mult prea subiective a tezelor. De asemenea, greselile din borderouri si anumite erori de trecere in tabelele finale tehnoredactate pot duce la astfel de erori regretabile. Cu toate astea, inspectoratele scolare reactioneaza prompt de fiecare data, astfel ca greselile sunt remediate si copiii primesc notele pe care le merita.