Pojarul, boala copilariei de care nu prea ne putem feri

In copilarie sau chiar in viata de adult sunt doua boli de care nu prea ne putem feri si care au o incidenta destul de mare: rujeola sau pojarul si varsatul de vant. Mai frecvent decat varsatul de vant, pojarul nu este altceva decat o infectie respiratoare foarte contagioasa, acuta, care apare din cauza unui virus rujeolic. Debutul bolii este brusc, apare o eruptie cutanata intinsa pe tot corpul, puncte rosii cu centru mic gri, care se transforma in eruptia clasica de pojar.

Ea e insotita de febra, de tuse, de nas infundat si de secretii oculare in exces, gat uscat, ganglioni inflamati, lipsa poftei de mancare, diaree, oboseala cronica. Imediat dupa ce trec simptomele care seamana cu o raceala, o gripa apare si eruptia, la 3-5 zile. Transmiterea e foarte simpla, de la o persoana la alta prin tuse si stranut, contagiozitatea fiind maxima patru zile inainte de aparitia eruptiei si la patru zile dupa ce trece aceasta. Boala se instaleaza rapid, la doar 8-12 zile de la contactul cu un pacient bolnav, dar perioada de incubatie poate ajunge si la 18 zile. Diagnosticarea rujeolei e simpla, se vad semenele de pe corp, se pot face teste de sange, de pot preleva secretii si se testeaza in laborator, unde se vede clar virusul. Tratamentele pentru rujeola sunt simple, se administreaza medicamente care scad febra si reduc durerea, este exclus sa luam antibiotice la pojar-ele se pot lua doar daca apar infectii, probleme cu plamanii, complicatii, probleme cu urechile. Se mai poate lua si vitamina A, pentru ca pojarul duce la scaderea concentratiei de vitamina A din organism.

Cu odihna multa, izolare, multe lichide consumate si mancaruri de regim stricte. Complicatiile rujeolei sunt diverse si apar mai rar, putem avea diaree, brosnite, pneumonii, encefalite. Pentru ca e provocat de un virus, pojarul se vindeca destul de rapid si ajunge sa nu mai puna probleme cand virusul a fost distrus de tratament si de sistemul imunitar.