Tulburarea obsesiv-compulsiva. Mitul: Oamenii care au boala asta sunt obsedati de pericolul germenilor si sunt foarte tipicari atunci cand vine vorba de ingrijire corporala. Acum nu poti sa spui despre oricine se spala pe maini bine dupa ce foloseste toaleta sau despre cel care face dus zilnic si se spala bine, bine pe corp ca are tulburare obsesiv-compulsiva. E mai complicat de atat.
Tulburarea obsesiv-compulsiva are doua caracteristici clare care iti spun imediat diferenta dintre un om normal si un bolnav. Pacientii cu aceast boala au ganduri pe care nu le doresc-obsesii, recurente, despre ceva ce este tulburator in caracterul lor. De la teama ca ai lasat cheile in usa, la teama ca te-ai putea contamina, pana la teama de a nu omori sau rani pe cineva drag, toate gandurile de acest fel, recurente, fac parte din manifestarile bolii. In al doilea rand, pacientii cred ca daca fac un anumit ritual vor scapa de pericol. Poate fi vorba de spalatul mainilor, ordine in casa, verificatul usii daca este perfect inchisa, evitarea numerelor ciudate-gen 13, 666-. Gandurile rele nu dispar imediat asa ca ritualul se repeta la infinit. Totul se petrece la nivelul creierului, in mintea lor, asa ca e foarte greu de sesizat. Dar cu perfectionistii ce facem? Sunt si ei bolnavi? Multi care sufera de aceasta tulburare mintala sunt perfectionisti insa perfectionismul e manifestarea altei boli: tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva (OCPD). Oamenii care au OCPD cred ca obiceiurile sunt parte din ei si sunt dezirabile, in timp ce indivizii cu tulburare obsesiv-compulsiva sunt foarte deranjati de boala lor.
Toate bolile mintale. Mitul: Toate bolile mintale sunt in capul tau si poti trece peste ele doar daca vrei cu adevarat si-ti propui lucrul asta. Faptul ca foarte multe simptome au fost „experimentate” de majoritatea oamenilor dovedeste ca e real. Orice boala psihica afecteaza profund vietile celor care o au in cele mai cumplite moduri si nu este deloc usor de depasit. Bolile psihice sunt cauzate de un balans fragil sau inexistent la nivelul creierului si substantelor care ne mentin pe linia de plutire. Chiar si atunci cand ne referim la motivele non-fizice este foarte greu sa de dezobisnuiesti de ceva ce ai invatat sau ceva cu ce te-ai obisnuit.
Bolile mintale impiedica persoanele afectate sa incerce sa caute ajutor de specialitate: depresivii nu vor incerca niciodata sa se duca la un medic pentru ca el nu ii va putea ajuta cu nimic si sunt prea obositi sa incerce sa gaseasca unul, in orice caz. Daca am fi putut sa trecem peste bolile psihice doar cu ajutorul unei vointe de fier si autosugestiei lumea ar fi fost plina de oameni veseli si mai productivi.