Efectul ambiguitatii

Efectul ambiguitatii este un fenomen prin care ne sunt influentate deciziile practice bazandu-ne pe ce stim despre rezultate. Daca ni se pun in fata alegeri si stim deja un rezultat sau altul, atunci suntem tentati sa alegem varianta predictibila, indiferent ce avantaje obtinem de pe urma celeilalte. Intr-un experiment indraznet, mai multi participanti primeau bani in functie de ce bile colorate scoteau dintr-un bol.

Odata, ei au primit 30 de bile rosii si 60 de bile albe si negre. Pe baza culorii alese din bol, individul castiga bani mai multi sau mai putini. Participantii au ales bilele rosii pentru ca stiau exact cate sunt, la fel s-a intamplat si cand au existat bile colorate in negru sau galben, tot 60 la numar. In functie de cat de neclar este ceva in viata, acest principiu ne obliga sa alegem varianta cea mai sigura si sa nu riscam. Asa se intampla si pe bursa, unde nu ai cum sa iti risti toti banii si sa pierzi doar pentru a putea sa ai niste actiuni la o companie care iti place din copilarie.

La fel si cu mancatul fructelor din pom, una e sa mananci un mar dintr-un arbore care stii sigur ca nu e otravit, alta e sa mergi in livada si sa cauti copacul care nu e otravitor dintr-o multime de copaci si otravitori, si buni. De foarte multe ori insa, prin acest comportament putem sa pierdem foarte mult pentru ca nu am avut curajul sa riscam intr-un moment in care puteam castiga enorm.