Omul cu aburi

Omul cu aburi al lui Newark a fost inventat prin 1868, insa nu a fost prima inventie de acest fel, insa a fost cea mai socanta. De fapt, a inspirat si primul roman cu aer de S.F. Cu toate astea, bietul om s-a dovedit a fi un esec, intrucat nu a reusit sa inlocuiasca calul. Construit de niste mecanici, omul cu aburi cantarea 230 de kilogramesi avea peste 2.5 metri inaltime.

Botezat la inceput Daniel Lambert dupa un obez britanic celebru, omul cu aburi avea un boiler si un motor mare in burta. Cand trebuia sa fie incarcat, jacheta era desfacuta si era bagat carbune inautru. Desi era asa de greu, pana la urma putea inlocui calul si putea trage o trasura, insa costurile constructiei sale, 300 dolari, erau mai mult decat ai fi dat pe un cal si un sac de ovaz. Omul cu abur putea sa care o greutate cu 48 de kilometri pe ora, cam cat atingea si un cal in galop. Ca sa atraga atentia asupra sa, inventatorii s-au tot plimbat cu el prin New York, Boston, Chicago, St. Louis, New Orleans. Insa Omul cu aburi avea mereu dificultati tehnice. Vibratiile il cam dezechilibrau si nu era asa de sigur pe miscarile lui.

Nu putea nici sa elimine in totalitate fumul produs de ardere si motorul se supraincalzea. La un an de la prezentare asa oficiala proiectul era mort. Asa a disparut din istorie, cine stie prin ce magazie, uitat si prafuit.