Stafiile si Sindromul ochiului fantoma

O versiune mai putin cunoscuta a bratului fantoma este sindromul ochiului fantoma, care apare la oamenii care devin orbi prin indepartarea ochilor sau doar a unui glob ocular. Cei care au ramas fara un ochi din cauza cancerului incepeau sa se planga de dureri in zona in care fusese ochiul bolnav si de senzatii ciudate ca ochiul mai este acolo. Unii au vazut si fantome, altii un soi de artificii cu ochiul care nu mai era demult. Unii pacienti vedeau straini doar cu ajutorul vederii periferice.

Multi se trezesc noaptea si cred ca vad fantome langa patul lor, altii vad pe cineva urmarindu-i. Altii pot sa vada oameni, siluete care se misca doar cu ajutorul vederii periferice. Aceste fantasme dispar cand privesc in alta parte. Intrebarea daca orbii pot vedea mai bine si mai rapid fantomele nu e noua. Desi se stie ca nu prea exista stafii, multi cercetatori au ajuns la concluzia ca ele pot fi vazute, cand isi fac aparitia, mai degraba de catre cei orbi. Pana la urma, cu totii suntem niste aparitii spectrale, fantomatice pentru orbi, asa ca fantomele vazute de un orb sunt reale. Credinta ciudata in alte simturi cu superputeri. S-au facut numeroase studii pe orbi, in special cele legate de auz si cum anume se dezvolta el in lipsa vederii, daca talentul muzical se imbunatateste dupa ce orbesti. Cei care ramaneau fara vedere la varste fragede puteau sa isi dea seama mai bine de schimbarea de cadenta dintr-un piesa muzicala. Un creier tanar poate sa asocieze anumitor zone care nu mai pot functiona alt tip de input senzorial pentru a le folosi in continuare. Aceasta imbunatatire si schimbare a zonelor in functie de inputul existent dovedeste ca nu toata lumea cu probleme de vedere poate sa isi imbunatateasca auzul si talentul muzical si ca nu toti orbii pot invata sa faca fata noilor schimbari.

Cand stimulii auditivi trec prin cortexul vizual acesta se activeaza instant la oamenii orbi, mai ales atunci cand asculta o piesa la casti si sunetul e aproape. La cei cu vederea buna nu se intampla nimic in creier. In comparatie cu zona unde se proceseaza de drept sunetele, cortexul vizual este mai mare de doua ori si mai complex. Asa ca, desi orbii par sa aiba un simt auditiv mai bun, nu prea are legatura aceasta constatare cu sistemul auditiv, ci mai degraba cu cel cerebral, care isi reface harta in functie de inputul auditiv primi prin cortexul vizual.