Cascatul. Cascatul este un reflex uman natural ce consta in inhalarea unei mari cantitati de aer si „aruncarea” ei in afara cavitatii bucale si nazale. Este asociat cu stresul, oboseala, plictiseala. Foarte ciudat, acest reflex se „ia”, multi oameni cascand daca aud pe altul cascand, il vad cascand sau vorbesc la telefon si cineva la capatul firului casca.
O explicatie a cascatului este acumulare de dioxid de carbon in sange si nevoia de oxigenare-pe de alta parte, alte studii au demonstrat ca acest cascat scade oxigenul existent in corp. Mai mult, potrivit altor cercetatori, cascatul e foarte bun pentru reglarea temperaturii creierului-poate creste sau scadea presiunea sangelui la nivel cranian, mai ales atunci cand ne ridicam de la orizontala. La animale, cascatul si contagiunea lui poate determina mentinerea unei stari de alerta continua pentru a preveni atacurile dusmanilor. Tot cascatul e bun si pentru intinderea muschilor si relaxarea lor sau poate fi un fel de sistem de aparare a teritoriului-corpul devine mai mare, gura se deschide, iar la animale poti vedea foarte bine dintii si iti poti da seama cat de periculos poate fi atacul lor.
Reflexul vestibulo-ocular. V-ati intrebat vreodata cum de ne putem intoarce capul de la stanga la dreapta si sa ne putem concentra pe imagini vizuale aflate chiar si la cativa metri distanta? VOR este raspunsul. Reflexul vestibulo-ocular este un reflex natural care ne ajuta sa avem imagini stabile formate pe retina-se produce o miscare rapida a ochiului in directia opusa miscarii capului, aducand cu senzorul de la aparatele foto si de la camerele digitale pentru prevenirea miscarii imaginii in timpul fotografierii sau filmarii. Prezenta VOR este vitala de vreme ce oamenii fac tot timpul miscari scurte ale capului-cei care nu au acest reflex bine pus la punct nu pot citi pentru ca atunci cand miscarile capului exista imaginea se „blureaza”. VOR functioneaza si in intuneric dar si atunci cand ochii sunt inchisi-este unul dintre cele mai rapide reflexe ale corpului uman. Doctorii testeaza acest reflex prin reflexul caloric-injecteaza apar rece sau calda sau aer in ureche, care genereaza imediat reflexul vestibulo-ocular-un cerebel sanatos asigura functionarea optima a acestui reflex. De asemenea, nu trebuie sa bem la volan pentru ca etanolul, alcoolul nu permite acestui reflex sa aiba loc, de unde si scaderea vederii optime.
Reflexul de scufundare, prezent la mamifere. Le permite oamenilor sa stea sub apa timp indelungat.
Acest reflex este indus atunci cand apa rece atinge fata. Inima bate mai incet, sangele e pompat mai ales spre extremitati, iar la adancimi mari corpul permite lichidului sa umple plamanii si pieptul pentru a preveni „strivirea” organelor sub presiunea uriasa exercitata de apa. Gratie acestui reflex, oamenii pot supravietui mult mai mult timp in apa rece fara oxigen decat pe uscat sau in apa fierbinte. Pe masura ce imbatranim, reflexul e din ce in ce mai prost-copiii au cel mai dezvoltat reflex de acest fel. Delfinii si balenele au reflexul foarte puternic, pentru ca-si petrec foarte mult timp in si sub apa. Se spune si ca stramosii nostri au incercat sa se adapteze vietii subacvatice, preconizand fenomene periculoase care ar fi adus schimbari climatice severe…