„Ascunderea” lucrurilor din calea timpului. Dupa ce au descoperit cum sa fim invizibili cand vrem, cercetatorii si-au propus sa vada cum pot face sa ascunda lucrurile din calea celui mai de temut inamic al omenirii: timpul. Cercetatorii de la Universitatea Cornell deja au reusit acest lucru si au facut un device care sparge un flux de lumina in doua componente, le transporta printr-un mediu, si le reface in fluxul de lumina initial cu ajutorul unor lentile temporale, fara nici un fel de date cu privire la ce s-a intamplat in perioada respectiva.
Lentilele incetinesc partea mai rapida din raza de lumina si o fac mai rapida pe cea mai inceata, rezultand un vacuum temporal care pur si simplu ascunde evenimentele in timpul transmisiei. Unde aveam o unda combinata plina de interferente, acest device trece peste tot ce se poate intampla pana la regrupare si ascunde absolut tot intre punctul A si punctul B de timpul insusi. Desi dureaza foarte putin „ascunderea” poate fi extinsa in viitor. Aplicatia cea mai utila pentru aceasta descoperire ar fi in campul transferului sigur, cu o criptare complexa, de date.
Obiecte care fac doua lucruri simultan. Exista o sumedenie de teorii despre cum particulele cuantice fac imposibilul, dar niste oameni de stiinta din Santa Barbara au reusit sa puna la punct o masinarie cuantica care face asemenea lucruri chiar in fata ochilor nostri. Cercetatorii au racit o bucatica de metal la cea mai joasa temperatura posibila. Cand au introdus-o intr-un circuit cuantic si i-au atribuit un rol de coarda, au descoperit ca piesa s-a miscat si nu s-a miscat in acelasi timp, ceea ce era posibil doar in teorie pana atunci. Transpus intr-o realitate putin mai realista, inchipuiti-va ca un barbat sta comod acasa in fotoliu si bea o bere si in acelasi timp se plimba prin toata Europa si bea 10 tipuri diferite de bere…
Descoperirea e o revolutie in stiinta, pentru ca mecanica cuantica poate oferi mijloacele de implinire a multor vise ale omenirii. Revista Science a numit-o cel mai important avans al stiintei in 2010. Din pacate, pe moment nu exista o cale de replicare a efectelor experimentului la o scara mai mare. Experimentul demonstreaza totusi ca stiinta cuantica functioneaza si poate, doar poate, a fi in doua locuri in acelasi timp si saltul intre universuri este o realitate nu prea indepartata pe care oamenii o vor vedea pusa in practica.