Una dintre conditiile esentiale pentru vanzarea unei locuinte este existenta unui certificat energetic. Un astfel de certificat se obtine in urma expertizei unui specialist – auditor energetic - si reprezinta practic incadrarea locuintei intr-o clasa energetica, astfel incat sa fie foarte clar pentru cumparatorul respectivei locuinte (fie ca este vorba despre o persoana care cumpara locuinta pe cont propriu, fie ca este vorba despre o persoana care va ipoteca locuinta in favoarea bancii) care este eficienta casei respective din punct de vedere al consumului de energie.
Cele mai cautate clase energetice sunt cele incadrate de la A la C, prima insemnand consumul energetic cel mai eficient, ceea ce se traduce imediat in costuri mai mici pentru energie electrica.
Certificatul eneregetic se intocmeste pe baza masuratorilor cadastrale si a releveului locuintei, care trebuie puse la dispozitia auditorului, odata cu date referitoare la anul construirii cladirii si la imbunatatirile aduse locuintei in timp sau din constructie (tip de geamuri, usi, tip de zidarie, izolatie, tip de calirofere sau de centrala). Lista auditorilor energetici acreditati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice este pubicata pe site-ului institutiei, insa ideal ar fi ca auditorul pentru care optati sa fie unul despre care aveti referinte sau care are un feedback pozitiv. Durata intocmirii certificatului nu ar trebui sa fie mai mare de cateva zile, iar costurile se calculeaza in functie de suprafata si pornesc de la 130 RON pentru un certificat energetic Bucuresti sau Ilfov.
Desi este cazul cel mai frecvent intalnit, vanzarea unei locuinte nu este singura situatie in care este nevoie de un certificat energetic.
Existenta acestuia este necesara si la intocmirea procesului verbal de receptie pentru cladirile nou-construite sau dupa o reabilitare energetica. De asemenea, este necesar si pentru contracte de inchiriere a locuintelor, din acelasi motiv legat de o cat mai buna informare in legatura cu eficienta energetica.