Atitudinile sociale afecteaza inteligenta. In politica, toata lumea se insulta daca ceva nu iese bine. Studiile au aratat ca oamenii care afiseaza atitudini sociale ostile sunt mai putin inteligenti. In cel mai controversat studiu din ultima decada, o cercetare canadiana a legat gandirea conservatoare de un IQ mic. Cercetatorii au luat doua studii facute in Marea Britanie care au urmarit copiii nascuti intre 1958 si 1970. Inteligenta lor le-a fost testata la 10 sau 11 ani si nivelurile de gandire conservatoare le-au fost masurate la 30 sau 33 de ani. Rezultatele au aratat ca acei micuti care au fost avut IQ mai mic se indreptau cu pasi mari spre gandirea de dreapta.
Motivul acestor miscari tine de teama lor fata de lumea din jur si incercarea de a crea si de a se afilia unor mesaje simple.
Ne subestimam abilitatile de invatare. Dupa atatea dovezi ca nu suntem asa de inteligenti cum credem iata si ceva imbucurator: ne subestimam abilitatile de invatare. In 2010, cercetatorii au realizat un experiment implicand punerea unor subiecti in fata unor sarcini grele si noi, ca de exemplu impaturirea corecta si rapida a unui tricou sau folosirea unei tastaturi cu alt tip de aranjare a tastelor. La inceput, subiectii erau increzatori in posibilitatea lor de a duce la bun sfarsit sarcina. Dar dupa cateva minute de practica, toti si-au schimbat punctul de vedere, devenind foarte pesimisti in legatura cu abilitatile lor de a termina sarcinile intr-un termen scurt sau lung. Asta se intampla pentru ca oamenii nu prea pot vedea o evolutie in privinta abilitatilor de invatare.
Ne asteptam sa fim buni la ce facem. Cand nu suntem, imediat ne lasam batuti si spunem ca nu putem face respectivul lucru. De aceea oamenii nu mai invata spaniola si nici nu mai canta la fluier. La primul hop credem in mod natural ca nu e pentru noi respectiva activitate. Dupa patru incercari de a duce la bun sfarsit sarcinile, subiectii si-au recapatat increderea in ei. Lectia: nu renunta. Esti un invatacel mai bun decat crezi.