Creeaza-ti parole puternice in cativa pasi simpli si usor de urmat

In centrele de service calculatoare Bucuresti tehnicienii se lovesc de o problema foarte comuna si periculoasa: parolele usor de spart, care permit programelor automate de spyware si malware sa infecteze calculatoarele personale si le permit hackerilor sa acceseze conturi de email care contin date personale.

Asa cum spune si un banc celebru deja in lumea digitala, cea mai mare problema pe care o vor infrunta copiii nostri va fi sa gaseasca parole si nume de utilizator originale. Crearea unei parole sigure si usor de memorat este grea intr-o lume in care un singur cuvant este deja foarte usor de “ghicit” chiar si de catre amatori. Ce parole folosim pentru conturile noatre? Cum le putem face sa fie mai greu de aflat?
Lungimea conteaza in privinta parolei, iar specialistii care lucreaza in service calculatoare Bucuresti recomanda folosirea a doua, chiar trei cuvinte legate intr-o singura parola. De exemplu, structura “marmeladabuniciicirese” este o parola mult mai puternica decat fiecare dintre aceste cuvinte scrise separat.
Un alt truc pe care il folosesc cei care depaneaza electronicele in centre service laptop Bucuresti este adaugarea literelor mari de tipar. Ca si numerele, acestea pun dificultati programelor de spargere a cordurilor. Un exemplu de parola puternica este “MarmeladaBuniciiCirese”. Numarul mare de caractere ingreuneaza procedeul de spargere a parolei.

Adaugarea unui numar sau a unui caracter special la aceasta parola o face si mai greu de spart: “MarmeladaBuniciiCirese78”. Caracterele speciale sunt cele care nu sunt nici cifre, nici litere, precum %, $, #, @, * etc. Programele si siteurile permit in general folosirea acestora, insa exista unele care nu le accepta, din motive tehnice.
In alta serie de parole se afla sirurile de caractere care par a nu avea nici o logica. Acestea pot fi formate din prima litera a fiecarui cuvant dintr-un motto sau o alta structura care este usor de memorat pentru tine. De exemplu, in service calculatoare Bucuresti se poate folosi parola “cntotfmp”, aparent ilogica, doarece nu exista cuvinte inteligibile. De fapt, literele provin din proverbul “ce nu te omoara, te face mai puternic”.

Aceeasi logica poate fi folosita pentru crearea parolelor-anagrama ori a unor mnemonice. Pornind de la faptul ca fiecare om traieste experiente diferite si are o alta perceptie a mediului inconjurator, mnemonicele si anagramele pot fi foarte personale, deci, perfecte pentru a le folosi drept bariere impotriva hackerilor.
Ultimul sfat pe care il dau specialistii din service calculatoare Bucuresti este sa nu utilizezi foarte mult timp aceeasi parola, ci sa le schimbi cel putin de doua ori pe an.