Reportajul profesionist in radio online

La Radio Alba Iulia Online va fi mereu nevoie de specialisti. De multe ori insa specialistii sunt „o sursa de informatii dificila pentru ascultatorii care nu lucreaza in domeniu”. Limbajul lor constituie un real handicap pentru canalul mediatic ce difuzeaza informatia pentru un public larg. Reporterul – Ganz considera ca reporterul este el insusi o sursa avand in vedere ca reporterul nu este o masina de inregistrat sunete si imagini pur si simplu ci el transmite si creeaza mai departe.

Ceea ce vede este un lucru subiectiv, dar constituie, in egala masura o sursa. El trebuie sa scrie despre ceea ce vede, ce aude, despre ceea ce i se spune, sa fie atent la mirosuri, la sunete de fond astfel incat cele cinci simturi ale sale sa fie in continua alerta. Reporterul trebuie sa aiba el insusi o parere. Cercetarea documentelor oficiale – orice institutie de presa ar trebui sa aiba un serviciu de documentare. Aici se gasesc colectiile ziarelor, precum si dosare tematice. Presa – daca institutia la care lucrezi nu are documentare, sau daca reporterul este prea grabit sa ajunga la documentare, poate folosi informatiile aparute in ziare sau difuzate de posturile de radio – tv.

Documente oficiale si acte – titluri de proprietate, testamente, certificate de casatorie, certificate de deces, rapoarte de autopsie, diplome, citatii, mandate de arestare, dari de seama, autorizatii declaratii, stenograme etc. Internetul – este util atunci cand organizatorii evenimentului au o baza de date care poate fi consultata. Sau cand faci un reportaj tematic (de ex despre violenta in familie) poti intra in legatura cu organizatii care combat violenta in familie, cu potentiali interlocutori. Mapele de presa cat si comunicatele reprezinta sursele unui reportaj radio bun sau orice alte materiale puse la dispozitie de organizatori si sa nu uitam de cartile de specialitate, enciclopediile si dictionarele.