Rolul bisericii in cadrul societatii

Biserica a jucat un rol deosebit de important in cadrul societatii medievale si inca il mai joaca in cadrul societatii moderne, poate are chiar un rol mult mai importanta. Biserica catolica s-a implicat de exemplu foarte mult in viata politica fapt ce a determinat o slabire a disciplinei ecleziastice, a moravurilor si a sentimentului religios in randul clerului. Biserica catolica a traversat si o perioada de criza profunda. In aceasta perioada a luat amploare un fenomen numit simonie, traficul cu functii bisericesti. Ca o consecinta in posturile ecleziastice sunt numite persoane fara vocatie si fara moralitate.

Impotriva degradarii bisericii s-a pronuntat manastirea franceza, intemeiata in secolul al 17-lea care a propus o noua interpretare a regulii. Sf. Benedict de a fost un calugar, care a intemeiat manastirea de la Ponte Cassino si a elaborat regula Benedicti, care a pus bazele vietii monahale din Europa de est: statornicia in manastire, saracie, abstinenta, regula de ascultare fata de staret, rugaciune si munca. A fost intemeiat ordinul de calugari cistercieni, calugarii care erau supusi unor reguli severe, trebuind sa renunte la orice bogatie si sa se consacre muncii si rugacieunii. Acest ordin calugaresc s-a extins in toata Europa inclusiv in Transilvania, unde au intemeiat 4 manastiri. Ei bine, in prezent lucrurile stau cu totul altfel si chiar daca este un subiect delicat, riscam sa il criticam. Si asta din doua motive extrem de simple si anume: saracii sunt tot mai mult, bisericile tot mai inalte si locurile de munca sunt tot mai putine si preoti cu Mertzane tot mai multi. Tot timpul m-am abtinut de la critici insa sincer ajungi la un moment dat cand pur si simplu nu mai rezisti si iti dai seama ca macar din gura trebuie sa iei masuri, sau din tastatura in cazul meu.

Rolul bisericii in societatea actuala este unul de spalare pe creier, as argumenta dar nu o pot face decat prin cuvinte grele. Tot ce vreau sa subliniez aici este ca - daca pana acumsau cel putin pana acum un secol se putea face religie si se cultiva biserica prin modestie si blandete, acum se cultiva biserici cat mai inalte, cat mai aurite si cat mai pompoase, iar oamenii mor de foame, pe randuri, si unele groase inca.