Scandaluri bizare si fascinante iscate in jurul mancarii

Sobolan sau miel? Carnea de miel este populara pentru mai multe motive. Este delicioasa si foarte hranitoare, oile sunt mai usor de intretinut decat vacile si poate fi mancata chiar si de musulmani. Cu toate astea, unii producatori de carna chinezi au remarcat ca este si un alt animal care se potriveste acestei descrieri: sobolanul. Asa ca au inceput sa vanda carne de sobolan pe post de carne de miel. Nu numai sobolanii au fost vanduti, ci si vulpi sau alte animale care au fost tratate cu fel de fel de chimicale, cu pigmenti, gelatina, nitrati numai sa arate la fel de delicios ca o carne de miel autentica.

Cand chinezii s-au prins ca nu cumparau carne de miel, autoritatile au intervenit si au distrus reteaua de productie si distributie. Lucrul ciudat este ca aceasta carne de sobolan nu e asa de rea, ba chiar e acceptata in unele parti ale tarii, asa ca producatorii au putut sa scape basma curata. Sindromul uleiului toxic. In 1981, Spania s-a confruntat cu o boala ciudata, noua. Era vorba despre o infectie la plamani care nu prea semana deloc cu manifestarile cunoscute pana atunci. Rezista la administrarea de antibiotice, era extrem de localizata si a omorat 600 de oameni inainte ca autoritatile se depisteze care era cauza reala: ulei contaminat. Un producator a vandut ulei industrial otravitor unor vanzatori de ocazie care la randul lor l-au vandut mai departe oamenilor obisnuiti ca ulei de masline.

Desi s-a vrut inlocuirea imediata a produselor, scandalul care s-a iscat a fost urias, iar oamenii au ramas sceptici pana azi in privinta uleiurilor vandute pe piata. Primul caz de imbolnavire a fost depistat in apropierea unei baze militare americane, iar cei care s-au imbolnavit au jurat ca nu s-au atins de uleiul infect. De aici si multitudinea de teorii ale conspiratiei care se invart in jurul uleiurilor de masline.