Cladirea Gate Tower. Disputele pe terenuri si constructii exista de cand lumea. Insa de multe ori se ajunge la un compromis si nu e o situatie cu un singur castigator. Asa e si cazul Gate Tower din Osaka. Desi guvernantii voiau sa extinda soseaua, patronii cladirii deja incepusera lucrarile si nu au cedat. Apoi, cei care au cumparat-o prin secolul XIX nu au cedat nici ei insistentelor autoritatilor statului.
Compromisul la care s-a ajuns a fost urmatorul: da, se poate construi cladirea, dar soseau trece fix prin mijlocul ei. Adaugarea soselei prin cladire nu a afectat cu nimic afacerile care se desfasoara aici. Totusi, au fost facute si modificari: reducerea zgomotului cu ziduri mai groase, si liftul care pleaca de la etajul 5 nu de la parter, pentru ca patru etaje sunt ocupate de autostrada.
Turnul-Capsula Nakagin. Dupa Al Doilea Razboi Mondial si pana prin 1970, Japonia a avut un avant economic si cultural extraordinar. In aceasta perioada, o miscare arhitecturala numita Metabolism a promis sa refaca sectorul urban al tarii. Conceptul de la baza acestei miscari era ca mediul urban poate creste, reproduce, si raspunde mediului din jur, exact ca un organism viu. Cea mai impresionanta realizarea a miscarii a fost Turnul Capsula din Tokyo. Construita in 1972, cladirea are 140 de capsule din ciment inserate in doua turnuri interconectate. Fiecare capsula joaca rolul unui apartament. Pe o parte sunt toate electrocasnicele necsare, dulapuri de bucatarie, tot, pe cealalta parte sta patul si o fereastra mare. Cladirea a fost gandita pentru burlacii care stateau in oras.
Flexibilitatea cladirii era doar un teorie, nu era practica, nu puteai trai in capsule, izolat, doar o persoana putand locui acolo si aceea ingramadita rau. Fereastra mare expunea in totalitate tot ce facea persoana din interior, asa ca intimitatea era zero. Cladirea nu a fost renovata, asa ca a ajuns o ruina.